Πανεπιστήμια σε

Λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με διαφορετικές τοποθεσίες σπουδών

Πατήστε στους παρακάτω συνδέσμους και διαβάστε περισσότερα σχετικά με τις σπουδές νομικής σε διάφορες χώρες. Θα σας παρέχουμε γενικά στοιχεία σχετικά με τις χώρες, και θα σας πούμε για τα τοπικά συστήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τις νομικές ιδιαιτερότητες, τα δίδακτρα, την εξέλιξη ενός ακαδημαϊκού έτους, τις δυνατότητες σπουδών νομικής για διεθνείς φοιτητές και πολλά άλλα.

Νομικές σπουδές ανά τον κόσμο

Προπτυχιακά καθώς και μεταπτυχικά προγράμματα Νομικής, προσφέρονται από σχολές Νομικής και τμήματα νομικής σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Οι νομικές σπουδές διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα κλάδων και μπορούν να ταιριάξουν σχεδόν με κάθε υποψήφιο σπουδαστή.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που ειδικεύονται στην νομική, σε όλο τον κόσμο. Παρ'ότι οι λεπτομέρειες διαφέρουν ανά χώρα, οι περισσότερες εμπίπτουν σε μια από τις διάφορες κατηγορίες, όπως:

 • Τα Τμήματα Νομικής σε πανεπιστήμια που εστιάζουν τόσο στην έρευνα όσο και στην παρακολούθηση μαθημάτων και προσφέρουν μια ευρεία ποικιλία της εξειδίκευσης της Νομικής
 • Τις νομικές σχολές που εστιάζουν σε συγκεκριμένα πτυχία Νομικής
 • Τις σχολές επιχειρήσεων που εστιάζουν σε πτυχία ή πιστοποιητικά που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις και το Δίκαιο.
 • Εξειδικευμένα ιδρύματα που εστιάζουν σε επαγγελματικά πιστοποιητικά και πτυχία για επαγγελματίες που αναζητούν να ειδικευτούν στον δικό τους τομέα της Νομικής.

Πολλά πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο προσφέρουν LLB, LLM, MBA στη Νομική, PhD σε προγράμματα Νομικής, καθώς και μαθήματα Νομικής. Είναι σύνηθες για τους φοιτητές να ειδικεύονται σε ένα τομέα στα πλαίσια του νομικού κλάδου όπως το Επιχειρηματικό Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο, το Περιβαλλοντικό Δίκαιο, το Οικονομικό Δίκαιο, το Ποινικό Δίκαιο, το Φορολογικό Δίκαιο, κλπ.

Οι υποψήφιοι φοιτητές μπορεί επίσης να θελήσουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο σπουδών στο εξωτερικό, ιδίως αν ενδιαφέρονται για υψηλά εξειδικευμένους τομείς της νομικής. Όλο και περισσότεροι φοιτητές σπουδάζουν εκτός συνόρων σε όλα τα επίπεδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (σπουδές κολεγιακού ή πανεπιστημιακού επιπέδου). Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικών (UIS) του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), ο αριθμός των φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό πλησιάζει τα 4 εκατομμύρια το χρόνο, σχεδόν το διπλάσιο απο τα 2 εκατομμύρια που σπούδαζαν στο εξωτερικό το 2000. Οι φοιτητές από την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, αποτελούν το 28 τοις εκατό αυτού του συνόλου, ενώ οι φοιτητές από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη αντιπροσωπεύουν περίπου το 15 τοις εκατό. Οι χώρες που στέλνουν τους περισσότερους φοιτητές στο εξωτερικό είναι η Κίνα, η Ινδία και η Δημοκρατία της Κορέας. Περίπου το 6 τοις εκατό των φοιτητών από την Κεντρική Ασία και το 5 τοις εκατό των φοιτητών από την υπο-Σαχάρια Αφρική σπουδάζουν στο εξωτερικό, καθιστώντας τους φοιτητές αυτών των περιοχών τους πιο ευκίνητους του κόσμου. Οι τρέχοντες κορυφαίοι προορισμοί για διεθνείς φοιτητές είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Γαλλία, η Γερμανια και η Ιαπωνία.

Πολλοί φοιτητές είναι επίσης εγγεγραμμένοι σε διαδικτυακά ή εξ αποστάσεως προγράμματα μεταπτυχιακού επιπέδου, που διδάσκονται σε χώρες εκτός της χώρας διαμονής τους. Αυτοί οι φοιτητές δεν περιλαμβάνονται στα νούμερα του UIS, οπότε ο συνολικός αριθμός των διεθνών φοιτητών είναι κατά τι υψηλότερος, πιθανόν μεγαλύτερος των 4 εκατομμυρίων.

Οι φοιτητές μπορεί να θελήσουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο των σπουδών νομικής στο εξωτερικό για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων:

 • Το να είναι σε θέση να επιλέξουν από τα κορυφαία προγράμματα νομικής παγκοσμίως. Επιπλέον, ορισμένες ειδικότητες νομικής είναι διαθέσιμες μόνο σε λίγες χώρες, ή τα καλύτερα προγράμματα είναι διαθέσιμα μόνο σε ορισμένες περιοχές.
 • Να σπουδάσουν σε ένα διαφορετικό πολιτισμό. Οι φοιτητές που επιδιώκουν ένα LLM, ένα MBA στη Νομική, ένα Διδακτορικό (PhD) στη Νομική ή μαθήματα νομικής που σχετίζονται με μια συγκεκριμένη περιοχή του κόσμου, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να σπουδάσουν σε αυτή την περιοχή για να αποκτήσουν μια πλήρη πολιστική εμβάπτιση και μια καλύτερη κατανόηση του τομέα των σπουδών τους. Επιπροσθέτως, οι φοιτητές που προγραμματίζουν μια σταδιοδρομία στο διεθνές δίκαιο θα αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία ζώντας σε έναν άλλο πολιτισμό.
 • Αυξημένες γλωσσικές ικανοτητες εάν το πρόγραμμα διδάσκεται σε διαφορετική γλώσσα από αυτή του φοιτητή. Επιπλέον, παρότι πολλά διεθνή προγράμματα LLB, LLM, και PhD τώρα διδάσκονται στα αγγλικά, οι φοιτητές μπορεί να έχουν την ευκαιρία να αυξήσουν τις γλωσσικές τους ικανότητες μέσα από περαιτέρω σπουδές ή την αφομοίωση με τον τοπικό πληθυσμό.

Οι φοιτητές που σκοπεύουν να επιδιώξουν ένα πτυχίο νομικής, ίσως να θέλησουν να εξετάσουν τους ακόλουθους παράγοντες στην αποφασή τους για το αν θα σπουδάσουν σε ένα πανεπιστήμιο στη χώρα τους ή στο εξωτερικό:

 • Το κόστος του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων διαβίωσης. Ορισμένες χώρες προσφέρουν οικονομικά ή ακόμη και δωρεάν δίδακτρα, όμως το υψηλό κόστος διαβίωσης μπορεί να αντισταθμίσει αυτή την εξοικονόμηση. Ωστόσο, πολλές χώρες και μεμονωμένα πανεπιστήμια, προσφέρουν υποτροφίες και άλλα είδη οικονομικής βοήθειας, και ορισμένα από αυτά έχουν σαν στόχο τους διεθνείς φοιτητές. Οι χώρες επίσης διαφέρουν ευρέως στο κατά πόσο επιτρέπεται στους φοιτητές να εργαστούν, και ορισμένες χώρες δεν επιτρέπουν καθόλου στους φοιτητές να εργαστούν. Επίσης, το κόστος της ασφάλειας υγείας μπορεί να διαφέρει κατά πολύ από τη μια χώρα στην άλλη.
 • Την ποιότητα της αποκτηθείσας εκπαίδευσης, σε σχέση με το κόστος και τους ακαθόριστους παράγοντες των σπουδών στο εξωτερικό, όπως η πολιτισμική εμβάπτιση και οι γλωσσικές ικανότητες. Αν και όλα τα διαπιστευμένα μεταπτυχιακά νομικής πληρούν ένα υψηλό επίπεδο προτύπων, οι μέθοδοι διδασκαλίας διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των διαφόρων σχολών, προγραμμάτων και πολιτισμών. Επιπλέον, ορισμένοι φοιτητές ίσως ανακαλύψουν πως μαθαίνουν λιγότερα όταν σπουδάζουν σε μια ξένη γλώσσα.
 • Οι γλωσσικές ικανότητες που απαιτούνται. Οι φοιτητές που δεν έχουν την επάρκεια στη γλώσσα διδασκαλίας ενός συγκεκριμένου προγράμματος σπουδών ίσως να χρειαστεί να δαπανήσουν ένα επιπλέον έτος, ή και παραπάνω, για να αποκτήσουν αυτή την επάρκεια. Ορισμένες φορές οι φοιτητές μπορούν να αποκτήσουν αυτή την επάρκεια μέσω σπουδών στην πατρίδα τους, όμως σε άλλες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να δαπανήσουν επιπλέον χρόνο στο εξωτερικό.
 • Τον τύπο των σπουδών νομικής που προσφέρονται, όπως η μερική παρακολούθηση έναντι της πλήρους, διαδικτυακής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Οι περισσότερες χώρες απαιτούν από τους διεθνείς φοιτητές να διαμένουν στη χώρα με μια φοιτητική βίζα, για σπουδές σε βάση πλήρους παρακολούθησης. Ωστόσο, οι φοιτητές που ήδη διαμένουν σε μια άλλη χώρα με άδεια εργασίας ίσως να μπορέσουν να επιδιώξουν τις σπουδές νομικής σε βάση μερικής παρακολούθησης.
Επιπλέον, τα διαδικτυακά και εξ αποστάσεως προγράμματα νομικής προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία.

Πάρτε το χρόνο τώρα να ρίξετε μια ματιά σε τμήματα νομικής και σχολές νομικής από όλο τον κόσμο. Αν γνωρίζετε ήδη τι αναζητάτε, μπορείτε να κάνετε απευθείας κλικ στην εν λόγω χώρα ή σε συγκεκριμένα προγράμματα. Ή να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να περιηγηθείτε και να διαβάσετε για τα συναρπαστικά προγράμματα νομικής που είναι διαθέσιμα παγκοσμίως.

περαιτέρω Διαβάστε Λιγότερα