Keystone logo
Université libre de Bruxelles - ULB

Université libre de Bruxelles - ULB

Université libre de Bruxelles - ULB

Εισαγωγή

Καλώς ήρθατε στο Université Libre de Bruxelles!

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΛΙΜΑΚΑ

Στην καρδιά της Ευρώπης, μόλις 1:20 με το τρένο από το Παρίσι, 1:30 από το Άμστερνταμ και 1:50 από το Λονδίνο και την Κολωνία, οι Βρυξέλλες προσφέρουν όλα τα πλεονεκτήματα μιας πρωτεύουσας και την ποιότητα ζωής μιας μεγάλης και ζωντανής πόλης. Οι Βρυξέλλες είναι το σπίτι όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών θεσμών. Είναι η επίσημη έδρα της ΕΕ και πολλών άλλων πολιτικών και οικονομικών φορέων λήψης αποφάσεων και διαθέτει έναν αυξανόμενο αριθμό επιχειρήσεων, οργανισμών και διεθνών εμπειρογνωμόνων.

Η μακρά παράδοση της φιλοξενίας και των ανταλλαγών στην πιο πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης σημαίνει ότι οι επισκέπτες και οι κάτοικοι μπορούν να απολαύσουν ένα ευρύ μείγμα παγκόσμιων φαγητών και μουσικής, ενώ οι πολιτιστικοί γύπες μπορούν να επιλέξουν από μια σειρά από μουσεία και παραστάσεις. Στην καρδιά της πόλης, το Université Libre de Bruxelles ή ULB προσφέρει επίσης πολλές πολιτιστικές, εορταστικές και αθλητικές δραστηριότητες. Οι πανεπιστημιουπόλεις και οι γύρω περιοχές είναι εξαιρετικά ελκυστικές, παρέχοντας ακριβώς το σωστό συνδυασμό μελέτης και αναψυχής.

ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ

Ως πολυπολιτισμικό πανεπιστήμιο με το ένα τρίτο των φοιτητών και ερευνητών από το εξωτερικό, οι διεθνείς σχέσεις είναι καθημερινή πραγματικότητα για το Université Libre de Bruxelles, όπως και η ίδια η πόλη των Βρυξελλών, μια από τις πιο κοσμοπολίτικες πόλεις του κόσμου. Η συνεργασία με πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο έχει ενταθεί τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην έρευνα, χάρη σε μεγάλο βαθμό στα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας. Εκτός από τα προγράμματα κινητικότητας των φοιτητών, το Πανεπιστήμιο προσφέρει ποικίλα ολοκληρωμένα προγράμματα με ξένους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων κοινών μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων. Πολλά από αυτά τα προγράμματα έχουν λάβει την περίφημη διαπίστευση Erasmus Mundus .

Η εξωστρεφής θέση της σε σχέση με την Ευρώπη και τον κόσμο είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά συμφωνιών, συνεργασιών και ειδικών συνεργασιών που δημιουργήθηκαν με ορισμένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Με πολυετή εμπειρία στη διεθνή σκηνή, το Πανεπιστήμιο ξεκίνησε το UNICA, ένα δίκτυο 45 κορυφαίων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που περιλαμβάνει πάνω από ένα εκατομμύριο φοιτητές. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Φόρουμ Δημοσίων Πανεπιστημίων (IFPU).

Η διεθνοποίηση του ιδρύματος εδράζεται στα ακόλουθα:

  • Διασυνοριακή συνεργασία με την περιφέρεια Nord-Pas-de-Calais (Λιλ) της Γαλλίας
  • Μια πολιτική προτιμώμενων εταίρων για τη δημιουργία κοινών, μακροπρόθεσμων δραστηριοτήτων με περίπου δέκα ιδρύματα (κυρίως Οξφόρδη, Paris VI, Berkeley, Μόντρεαλ, UBC στο Βανκούβερ, Fudan στη Σαγκάη)
  • Αρκετά εξειδικευμένα ιδρύματα και κέντρα, όπως το Institut d'études européennes (πόλος έρευνας Jean Monnet), η Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης των Βρυξελλών Solvay, η Σχολή Δημόσιας Υγείας, το Κέντρο Καναδικών Σπουδών, Τσεχικών Σπουδών κ.λπ.
  • Διατλαντικός διάλογος και άνοιγμα προς τις αναδυόμενες χώρες

Με τα χρόνια, και παρά τους περιορισμένους πόρους, η ULB κατάφερε να διατηρήσει το επίπεδο αριστείας της και να ανταποκριθεί στις δημόσιες και κοινωνικές της ευθύνες. Το Πανεπιστήμιο πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και δημοκρατικού κόσμου συνεισφέροντας μια σχέση εμπιστοσύνης, μια κριτική διάσταση και την αμεροληψία που απαιτείται σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο

ΒΑΣΙΚΕΥΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Τέσσερα επιστημονικά βραβεία Νόμπελ, ένα μετάλλιο Fields, τρία βραβεία Wolf και δύο βραβεία Marie Curie αποτελούν περαιτέρω απόδειξη της μακροχρόνιας παράδοσης αριστείας του Πανεπιστημίου.
Το Université Libre de Bruxelles είναι ενεργό μέλος του Ερευνητικού Χώρου και συμμετέχει σε σχεδόν 130 έργα που χρηματοδοτούνται από το 7ο Ευρωπαϊκά Προγράμματα Πλαίσιο. Τα τελευταία χρόνια, έχει λάβει 7 αρχικές επιχορηγήσεις από τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας (ERC) για τη χρηματοδότηση έρευνας στην Ιατρική, τα Οικονομικά, τα Μαθηματικά, την Κοινωνιολογία ή τις Πολιτικές Επιστήμες, καθώς και 2 Προηγμένες Επιχορηγήσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Φυσική. Επιπλέον, το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου αναγνωρίζεται ως «Ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο Jean Monnet» για το έργο του για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

ΥΨΗΛΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ

Το Université Libre de Bruxelles διαθέτει 13 σχολές, σχολές και εξειδικευμένα ινστιτούτα που καλύπτουν όλους τους κλάδους, συνδυάζοντας στενά την ακαδημαϊκή συμβολή και την έρευνα. Προσφέρει σχεδόν 40 προπτυχιακά προγράμματα και 235 μεταπτυχιακά προγράμματα. Συνεργάζεται επίσης με 20 διδακτορικές σχολές, με σχεδόν 1.600 διδακτορικά σε εξέλιξη. Ορισμένα από τα μεταπτυχιακά μας προγράμματα επικεντρώνονται στη διεπιστημονικότητα, ενώ άλλα δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στις διεθνείς σχέσεις μέσω των ευρωπαϊκών μεταπτυχιακών σπουδών ή στην πολυγλωσσία. Εργαζόμαστε επίσης σε στενή συνεργασία με το VUB (Vrije Universiteit Brussel - Brussels Flemish-peaking University) εδώ και αρκετά χρόνια.

Ανθρωπισμός, ατομική ευθύνη...

"Το Université Libre de Bruxelles βασίζει τη διδασκαλία και την έρευνά του στην αρχή της ελεύθερης έρευνας. Αυτό προϋποθέτει, σε όλους τους τομείς, την ανεξαρτησία της κρίσης και την απόρριψη μιας αντίληψης της γνώσης που βασίζεται στην εξουσία." (1ο άρθρο του καταστατικού του ULB). Ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό της διδασκαλίας του ULB είναι να προσφέρει στους μαθητές την προσωπική τους ελευθερία, ενώ παράλληλα τους παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη. Εναπόκειται στους ίδιους τους φοιτητές να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες και τις πολυάριθμες μορφές υποστήριξης που έχουν στη διάθεσή τους: το Πανεπιστήμιο είναι επομένως ένα σχολείο ευθύνης.

... και καινοτομία

Οι πιο εντυπωσιακές καινοτομίες έχουν εισαχθεί σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Αυτά τα προγράμματα, μερικά από τα οποία διδάσκονται το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα, απευθύνονται κυρίως σε ενήλικες που εργάζονταικαι βασίζονται είτε σε νέες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες (ευρωμάρκετινγκ, εταιρική διακυβέρνηση κ.λπ.), είτε σε προηγμένη έρευνα (αισθητική και η φιλοσοφία της τέχνης, η φιλοσοφία της επιστήμης, η βιοπληροφορική κ.λπ.). Νέα και καινοτόμα μαθήματα αυτής της φύσης βασίζονται στη μακρόχρονη παράδοση του ULB του ULB, ενώ την αναπτύσσουν περαιτέρω σε νέες κατευθύνσεις.

ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΠΟΙΚΙΜΟΦΟΡΙΑ

Ως γαλλόφωνο πανεπιστήμιο, τα περισσότερα από τα μαθήματα στο Université Libre de Bruxelles παραδίδονται στα γαλλικά. Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός πτυχίων Master παραδίδονται εν μέρει ή εξ ολοκλήρου στα αγγλικά. Το Πανεπιστήμιο προσφέρει ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων γαλλικών, πριν και κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, για να βοηθήσει τους ξένους φοιτητές του να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες.

ΕΝΑ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το Université Libre de Bruxelles είναι αποφασισμένο να δώσει σε όλους την ευκαιρία να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και έχει αναπτύξει μια σειρά από πρωτοβουλίες υποστήριξης φοιτητών: π.χ. οικονομική και ψυχολογική υποστήριξη, καθοδήγηση, μαθήματα γαλλικών κ.λπ. Το Πανεπιστήμιο παρέχει επίσης ακαδημαϊκή υποστήριξη εκτός πανεπιστημιούπολης. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι ένα πρόγραμμα υποστήριξης για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με χαμηλή επίδοση (Schola) που τιμήθηκε με το βραβείο Comenius της UNESCO.

Από την ίδρυσή του το 1834, το Université Libre de Bruxelles έχει συμμετάσχει στενά στη συνεχιζόμενη συζήτηση για την κριτική σκέψη και την ελευθερία. Αυτό περιελάμβανε την ειλικρινή αντίθεση στις δικτατορίες και άλλες εθνικιστικές καταχρήσεις, την προώθηση των ίσων ευκαιριών και μια σειρά από άλλα κοινωνικά ζητήματα. Μετά την ίδρυση μιας από τις πρώτες ΜΚΟ (CEMUBAC), το Πανεπιστήμιο συνέχισε να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην αναπτυξιακή βοήθεια και τη διεθνή συνεργασία.

Ευρωπαϊκό και διεθνές, καλωσορίζοντας έναν ανεξάρτητο, αφοσιωμένο και δυναμικό, το Université Libre de Bruxelles μπορεί επίσης να βασιστεί στο τεράστιο παγκόσμιο δίκτυο αποφοίτων του (ΗΑΕ), τους καλύτερους πρεσβευτές του Πανεπιστημίου. Βασισμένο στην αρχή της ελεύθερης έρευνας που προϋποθέτει την ανεξάρτητη λογική και την απόρριψη κάθε δόγματος, το Πανεπιστήμιο έχει διατηρήσει τις αρχικές του ιδέες ως ελεύθερο ίδρυμα που δεσμεύεται σταθερά στην υπεράσπιση των δημοκρατικών και ανθρώπινων αξιών.

Ελευθερία διερεύνησης και συμμετοχής

Το Université Libre de Bruxelles βασίζει τη διδασκαλία και την έρευνά του στην αρχή της ελεύθερης έρευνας και πάντα έδινε στους φοιτητές του τη δυνατότητα να διαδραματίσουν ενεργό και συμμετοχικό ρόλο στην πανεπιστημιακή ζωή και στην αξιολόγηση της διδασκαλίας που λαμβάνουν. Πράγματι, η αρχή της ελεύθερης έρευνας, η οποία βασίζεται στην ανεξάρτητη κρίση και στην απόρριψη μιας θεώρησης της γνώσης που βασίζεται στην εξουσία, κατοχυρώνεται στο καταστατικό του Πανεπιστημίου.

Ως αποτέλεσμα, το ULB είναι ένα από τα λίγα βελγικά ή ακόμα και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια όπου οι φοιτητές εκπροσωπούνται σε όλα τα όργανα λήψης αποφάσεων. Στο ίδιο πνεύμα, μια συστηματική διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών λειτουργεί εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια και βασίζεται στην αξιολόγηση των παιδαγωγικών ικανοτήτων των δασκάλων από τους ίδιους τους μαθητές.

Τοποθεσίες

  • Brussels

    Avenue Franklin Roosevelt 50 1050 Bruxelles, 1050, Brussels

    Ερωτήσεις