Keystone logo
© Prague Film School / Ali Shreim
Charles University Third Faculty of Medicine

Charles University Third Faculty of Medicine

Charles University Third Faculty of Medicine

Εισαγωγή

Η πανεπιστημιούπολη υγειονομικής περίθαλψης Vinohrady ξεκίνησε την ανάπτυξή της στις αρχές του 20ού αιώνα, μέχρι τότε στην περιφέρεια της πόλης. Το 1902, ο αυτοκράτορας Φραντς Ιωσήφ Α 'εγκαινίασε το νοσοκομείο Vinohrady ως το κύριο νοσοκομείο για τους πολίτες των περιφερειών Královské Vinohrady και Žižkov. Το 1925 το Κρατικό Ινστιτούτο Υγείας άνοιξε στην περιοχή του. Και τα δύο ιδρύματα σύντομα άρχισαν να παίζουν βασικούς ρόλους στην ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης στην Πράγα, τη Βοημία και την Τσεχοσλοβακία. Πριν από τη διαίρεση της Ιατρικής Σχολής το 1953, και οι δύο οργανώσεις εξυπηρετούσαν την εκπαίδευση φοιτητών ιατρικής, με βάση τη συστηματική δραστηριότητα του αξιόλογου προσωπικού τους.

Από το Νοσοκομείο Vinohrady, ήταν συγκεκριμένα ο Καθ. Οφθαλμολογίας Josef Janků, ο ανακαλυπτής της οφθαλμικής τοξοπλάσμωσης (M. Jankumi). Καθ. Χειρουργικής Πνεύμονα και Κοιλίας Emerich Polák; ο ιδρυτής της Τσεχικής πλαστικής χειρουργικής Καθ. František Burian. Μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο: ο ιδρυτής της Τσεχοσλοβακικής διαβητολογίας Καθ. Jiří Syllaba, ένας διάσημος καρδιολόγος Καθ. Vratislav Jonáš, ο ιδρυτής της Τσεχικής παιδιατρικής αιματολογίας Dr. Jiří Janele, Καθ. Νευρολογίας J. Šebek, Καθ. Ιατροδικαστικής E. Knobloch ή ο επικεφαλής του iatricυχιατρικού Ινστιτούτου έγγρ. V. Petráň.

Από το προσωπικό του Κρατικού Ινστιτούτου Υγείας: ο καθηγητής Ivan Honl, ο οποίος ίδρυσε το πρώτο θεραπευτικό Ινστιτούτο Παστέρ στην περιοχή της πολιτείας μας. Το προσωπικό αυτού του Ινστιτούτου συμμετείχε σε πολλά παγκόσμια προγράμματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ άλλων στην παγκόσμια εξάλειψη της ευλογιάς (Καθ. Karel Raška). Με βάση μια τόσο πλούσια παράδοση, ήταν εφικτό να δημιουργηθεί μια νέα ιατρική σχολή στην πανεπιστημιούπολη υγειονομικής περίθαλψης Vinohrady.

Η Σχολή μας αναφέρεται στην παράδοση των ιατρικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου καθώς αποτέλεσε ένα από τα τέσσερα βασικά θέματα με την ίδρυσή της το 1348. Από το ακαδημαϊκό έτος 1882/83, η Ιατρική Σχολή, όπως και το υπόλοιπο Πανεπιστήμιο, διαιρέθηκε σε δύο μέρη - Γερμανικά και Τσεχικά. Στις 17 Νοεμβρίου 1939, μαζί με όλα τα άλλα σχολεία της Τσεχίας, το τσεχικό τμήμα του Πανεπιστημίου έκλεισε. Αυτή η προσωρινή διακοπή στην τσεχική εκπαίδευση κράτησε μέχρι το 1945. Στη συνέχεια, μαζί με ολόκληρο το Γερμανικό Πανεπιστήμιο, η Γερμανική Ιατρική Σχολή καταργήθηκε. Η περιουσία του παραδόθηκε στην Τσεχική Ιατρική Σχολή. Το 1953 το Υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης χώρισε την Ιατρική Σχολή της Πράγας σε τρεις ξεχωριστές σχολές: τη Σχολή Γενικής Ιατρικής (συμπεριλαμβανομένης της Στοματολογίας), την Παιδιατρική Σχολή και τη Σχολή Υγιεινής. Η τελευταία μετατράπηκε στη σημερινή 3η Ιατρική Σχολή το 1990. Το γεγονός ότι μια νέα ανεξάρτητη Σχολή Υγιεινής δημιουργήθηκε το 1953 επέφερε κάποιες θεμελιώδεις αλλαγές: αυτή η Σχολή διατήρησε μια βασική ιατρική εστίαση, αν και ειδικεύτηκε στους τομείς της υγιεινής και πρόληψη. Αφενός, αυτή η εξειδίκευση επέτρεψε την ανάπτυξη όλων των κλάδων υγιεινής στη μεταπολεμική ιατρική μας, αλλά από την άλλη περιόρισε και περιόρισε ταυτόχρονα το πεδίο εφαρμογής των φοιτητών στην κλινική πράξη.

Η ιατρική οδηγία στην εποχή του κομμουνισμού χαρακτηρίστηκε από μια μάλλον φορμαλιστική και στελεχωμένη προσέγγιση. Από τον Νοέμβριο του 1989 είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε όλες τις ουσιαστικές αλλαγές στην οργάνωση της Σχολής που απαιτούνται για την υλοποίηση του νέου προγράμματος σπουδών και μεταρρυθμίσεις σπουδών. Το όνομα της Σχολής άλλαξε σε 3η Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο του Καρόλου, η οποία υπογράμμισε την πρωταρχική της γενική εστίαση. Αναπλ. Ο καθηγητής Cyril Höschl, MD, ήταν ο πρώτος Κοσμήτορας της Σχολής που εξελέγη στις ελεύθερες εκλογές μετά την επανάσταση το 1989. Η Ακαδημαϊκή Γερουσία ιδρύθηκε τότε μαζί με το Επιστημονικό Συμβούλιο, το οποίο σήμερα προσλαμβάνει πολλά εξαιρετικά ξένα μέλη. Έγιναν διαγωνισμοί για όλες τις ηγετικές θέσεις σε συγκεκριμένα Ινστιτούτα, κλινικές και για άλλες πανεπιστημιακές θέσεις. Το πρόγραμμα σπουδών έχει αναδιαρθρωθεί έτσι ώστε το σχέδιο μελέτης να αντικατοπτρίζει τον γενικό προσανατολισμό της Σχολής που ενσωματώνει έναν ανεπτυγμένο τομέα προληπτικών θεμάτων. Πολλοί εργαζόμενοι από διάφορα τμήματα του Υπουργείου Υγείας και της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχικής Δημοκρατίας συμμετέχουν άμεσα στις παιδαγωγικές και ερευνητικές δραστηριότητες της Σχολής.

Τον Σεπτέμβριο του 1992 άνοιξε ένα νέο κτίριο της σχολής στην οδό Ruská. Στεγάζει το Γραφείο του Κοσμήτορα, διαφορετικά θεωρητικά Τμήματα, Τμήματα Υγιεινής και Προληπτικών Θεμάτων και, τέλος, το Κέντρο Επιστημονικής Πληροφόρησης, που ιδρύθηκε το 1992. Τον Μάιο του 1991 η κα Margaret M. Bertrand, Καναδή καθηγήτρια Αγγλικών γλώσσα, ίδρυσε ένα βραβείο για τον καλύτερο φοιτητή της Σχολής που απονέμεται κάθε χρόνο στην τελετή αποφοίτησης. Οι συνθήκες για μελέτη και επιστημονική εργασία βελτιώθηκαν με το άνοιγμα του νεόδμητου 6ου ορόφου του κεντρικού κτιρίου της σχολής τον Μάιο του 2000, φιλοξενώντας μεταξύ άλλων το Τμήμα Διατροφής και εργαστήρια χημείας και μοριακής βιολογίας. Περαιτέρω βελτίωση ήρθε τον Μάιο του 2006 με το ανακατασκευασμένο τμήμα του Νοσηλευτικού Κολλεγίου στο Ruská 91, όπου τώρα εδρεύει το Τμήμα Ιατρικής Ηθικής, Νοσηλευτικής και Ξένων Γλωσσών. Οι επισκέψεις φοιτητών στο εξωτερικό γίνονται ανεξίτηλο μέρος της διδασκαλίας στη Σχολή. Η συμμετοχή σε διεθνή επιστημονικά και ερευνητικά προγράμματα και διαλέξεις από ξένους ειδικούς επιτρέπουν στη Σχολή να ανοίξει τα φτερά της και να δημιουργήσει νέες αμοιβαία επωφελείς επιστημονικές υποτροφίες. Αυτό διευκολύνει τη βελτίωση της ποιότητας του διδακτικού υλικού, τη μελέτη νέων μεθόδων, διαδικασιών και προσεγγίσεων, δημιουργώντας έτσι τεχνικές συνθήκες απαραίτητες για την επίτευξη υψηλότερου επιπέδου εκπαίδευσης.

Η 3η Ιατρική Σχολή απένειμε τα πτυχία διδασκαλίας της σε πολλές εξαιρετικές προσωπικότητες τα τελευταία τρία χρόνια, μεταξύ των πιο σημαντικών ήταν: ο καθηγητής Zdeněk Neubauer στη βιολογία, έγγρ. Ivan M. Havel στην τεχνητή νοημοσύνη και ο καθηγητής Luboslav Stárka στην ενδοκρινολογία. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν αρκετές δεκάδες διαλέξεις από γνωστούς ξένους ειδικούς στους χώρους της Σχολής. Ας αναφέρουμε τουλάχιστον το βραβείο Νόμπελ στη νευροφυσιολογία Καθ. J. Eccles, διάσημο ειδικό στην ψυχιατρική Καθ. P. Grof και τον αναλυτή daseins Prof. Condrau. Όπως προτάθηκε από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Σχολής, ο Sir Karl Raimund Popper (1902–1996), επιστημολόγος, υπέρμαχος της ανοιχτής κοινωνίας, ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους του εικοστού αιώνα, απονεμήθηκε το πτυχίο του γιατρού τιμής για την ιατρική στις 25 Μαΐου 1994. Η 3η Ιατρική Σχολή συμμετείχε στην απονομή επίτιμου διδάκτορα σε έναν από τους ανακαλυπτές του DNA, τον βραβευμένο με Νόμπελ, τον καθηγητή James Watson. Ομοίως, με αφορμή την 650η επέτειο του ιδρύματος του Πανεπιστημίου του Καρόλου, προτείναμε σε έναν άλλο βραβευμένο με Νόμπελ, έναν παγκόσμιο γνωστό νευροφυσιολόγο, τον καθηγητή Χάξλεϋ από τη Μεγάλη Βρετανία, να του απονεμηθεί επίσης το 1998 επίτιμο διδάκτορα.

MUDr Ο P. Čech της Σχολής μας ξεκίνησε την τοποθέτηση τιμητικών πλακών στη μνήμη των νικητών του Νόμπελ Ιατρικής κ. Και κυρίας Cori στα σπίτια των γενέτειρών τους στην οδό Salmovska και Petrska στην Πράγα στο πλαίσιο του έργου Prague – European City of Culture 2000. The Η συνεργασία μεταξύ των επιμέρους Σχολών του Πανεπιστημίου, ιδίως των Ιατρικών Σχολών, αυξάνεται. Το Πανεπιστήμιο υποστηρίζει υγιή ανταγωνισμό σε αθλητικές δραστηριότητες μεταξύ σχολών και οι φοιτητές συμμετέχουν επίσης σε διάφορες κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις όχι μόνο σε αυτήν τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό. Η Σχολή εκδίδει το περιοδικό VITA NOSTRA, αντικατοπτρίζοντας την ακαδημαϊκή ζωή της κοινότητας και εκπροσωπώντας διαφορετικές πλευρές της Σχολής σε δύο λειτουργικά ξεχωριστά τεύχη: VITA NOSTRA REVUE, τριμηνιαία συλλογή άρθρων, σχολίων και προβληματισμών και VITA NOSTRA SERVIS, ενημερωτικό δελτίο που βγαίνει σε εβδομαδιαία βάση. Το ακαδημαϊκό έτος 1991/92 η Σχολή ανέλαβε αλλοδαπούς φοιτητές στη Γενική Ιατρική με επίκεντρο την πρόληψη. Η γλώσσα διδασκαλίας είναι η αγγλική. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των αλλοδαπών φοιτητών ορίζονται στις συμβάσεις που υπογράφονται μεταξύ του φοιτητή και του Κοσμήτορα της Σχολής.

Οι νέες απαιτήσεις της σύγχρονης ιατρικής για τους γιατρούς αντικατοπτρίζονται στο νέο πρόγραμμα σπουδών της Ιατρικής, το οποίο η Σχολή εφαρμόζει από το ακαδημαϊκό έτος 1996/97.

Η διδακτική βάση του 3. LF περιλαμβάνει το Hospital Hospital Královské Vinohrady, Psychiatric Center Praha, Hospital Na Bulovce, Thomayer Hospital, Institute for Mother and Child Care, Hospital Na Homolce, Central Military Hospital και The National Institute of Public Health. Στη διδασκαλία συμμετέχουν επίσης εξέχοντες ειδικοί της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχίας και του Ινστιτούτου Κλινικής και Πειραματικής Ιατρικής.

Τοποθεσίες

  • Prague

    Third Faculty of Medicine Charles University in Prague Ruská 87, 100 00 Prague 10 Czech Republic, , Prague

Ερωτήσεις